Saturday, July 25, 2009

"petikan dari blog harimau mengaum"

Undi BN kalau tidak mahu miss soru?

KUALA LUMPUR: Berkuat kuasa serta-merta semua kakitangan dan pegawai agensi Kementerian Pertanian dilarang menghadiri mesyuarat pembangunan yang dianjurkan di lima negeri pembangkang. Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar, berkata ini kerana kerajaan negeri terbabit tidak memberi kerjasama dan peruntukan untuk projek membabitkan kepentingan petani, peladang dan nelayan.


Ini sudah kira dasyat. Kalau kita masih dijajah oleh Jepun dan mahu terselamat dari pelempang gred A tentera Jepun, jalan paling mudah adalah dengan menjadi Kempetai. Jika tidak, kempunan makan nasi lah jawabnya.

Nampaknya, formula yang seakan- akan sama telah digunakan oleh Kementerian Pertanian. Tiada mesyuarat yang dihadiri pegawai maka tiada keputusan boleh dibuat. Tiada keputusan maka tiada perubahan. Tiada perubahan maknanya miss soru.

Sudahkah Dato' Noh memikir masak-masak keputusan tersebut? Terfikirkah Dato' Noh tentang siapa yang menjadi mangsa?

Lagi satu soalan, orang Tanjong Karang pun tak terkecuali kan?

Harimau: inilah akibatnya duit rakyat dibuat macam duit sendiri. Lagi satu, kenapa beliau sebut "lima negeri pembangkang"? Dia kira Perak sekali ke?

p/s ni la masalah nye kalu pemimpin politik masih lagi tidak matang!!

perjuangan politik adalah untuk memperjuangkan hak rakyat bukan menyeksaan rakyat.. wajarkan tindakan ini dibuat??

1 Malaysia?

perpaduan?

ape kejadahnya semua ini??

pemimpin tidak matang bagaimana masyarakat nak bersatu- padu . Kita adalah serupa, rakyat malaysia walaupun berbeza agama, bangsa ,warna kulit dan ideologi politik yang berbeza tapi kami tetap menpunyai hak yang sama.

Friday, July 24, 2009

09/09/2009


"Calon Suami Buat Tuan Lawyer"


Tempat kejadian : Singki Blok L, Kolej AMIN ,UKM
Masa : 9.09 malam
Topic : Impian yang tak kesampaian


"korang tau tak... aku kan masa zaman sekolah dulu, aku selalu impikan yang aku akan berkahwin pada 09092009 tapi kan aku rasa impian aku tak kan kesampaian..
tengok la sekarang aku masih tak berpunya"

Begitu la cerita Cik Lawyer pada malam itu, sedih jugak la memandangkan impian yang diidam-idamkan tidak menjadi.. Memandangkan masih belum terlambat ...2 bulan g ne, rasanya sempat lagi nak tunaikan impian...

Justeru itu,
Colan-calon yang mempunyai kelayakkan seperti berikut:
  • kurus
  • putih dan xputih sangat
  • hitam dan tak hitam sangat
  • berkarisma
  • bijak berkata-kata
  • sedap mata memandang
  • berpendapatan agak lumayan
  • agamanya mau tinggi
  • ala2 chinese look cikit
  • tinggi mesti tinggi

kepada sesiapa yang memenuhi syarat berikut dan berminat .. sila bertindak segara

sekian, terima kasih..

p/s : hehehe post ini khas buat Tuan lawyer

Sunday, July 19, 2009

" terkejut dari lamunan"

sawah padi dibelakang rumah..

hamster ku yang comei



buah durian yang sangat sedap




ikan2 yang sedang sibuk makan..



makan ramai2.. sedapnya n sangat best



pizza buatan sendiri..makan petang gan abah n mak


buah pelam yang disebat tiap2 hari


Sabtu dan Ahad
Bosan sangat la sekarang ne.. rasa letih jer entah rasanya.. tiap2 malam lak dapat nak lelapkan mata ..
Mujurlah malam yang lepas ade jugak insan-insan yang rajin menghabiskan kredit berbual dengan aku.. ermm sebenarnya aku dah mula rindu sangat kat kampung... rindu ..rindu..

Bayangkan macam mana keadaan aku
bila aku pejamkan mata jer terbayang muka mak, abah, daus dan tok..
ne pun tadi terlelap cikit tapi terjaga sebab aku terdengar suara daus yang selalu panggil aku..
huhuhu..
susahnya macam ne..
aku tak leh nak buat ape pun susah sakit rindu ne..
aku rasa aku kosong sangat sekarang ne..kalu dulu selalu jugak aku bergaduh, bermain n dll dengan keluarga aku disini.. namum sekarang aku tinggal sendiri..
Rindu.. kalu dulu aku boleh jugak lupakan rindu aku pada kampung halaman sebab family aku ade disini huhu roti canai.. aiskrim ..
Ya allah .. sangat kosong.. xde pengisian kalu kat rumah..pagi2 g dah kena ketuk bilik gan mak .. xpun daus datang tarik kaki kalu tak kaluar bilik..
kul 10 pagi sure dah g usha hamster.. kacu dia tido.. pas tue deal gan abah sape yang kena g kolam bagi makan ikan2 yang sangat lapo macam pirana..
tengah ari pulak ,deal gan mak pulak sape kena masak..ayu dan una plak akan jadi cip more datang mengkucar -kacirkan..
kul 2 ..ne la masa paling best ..makan , pas makan g umah tok tanya dah makan belum kalu belum makan hehe double makan la ajak tok makan ..hehe pas makan nasi makan buah durian n pelam..
pas makan pe lagi saat paling best memancing.. sambil menghabiskan masa berfikir kalu bernasib baik tok join cita kisah zaman purbakala yang aku sendiri xpaham n xkenal ..tapi layan jer ..biasa la penyakit pelupa n nyayok tok dah makin menjadi2 ..

pas magrib.. macam biasa la g pasar malam ambik makanan ikan , stor catering and soon on..pas tue join abah lepak kedai makan.. sembang2 pasal politik, bangsa dan time ne la leh terserempak gan kawan2 sekolah leh la main angkat2 kening haha xkan diorang berani sembangnya kalu aku dah duduk sebelah "sarjan Misai " pakcik kat umah aku.. hahha tiap malam menunya carrot susu n nasi goreng pattaya.. kegemaranku.
adakalanya aku dan mak memasak dan g berkelah pada sebelah malamnya.. n menghantar makanan di rumah kongi indonesia .. pelikkan berkelah waktu malam tapi aku suka santai hehehe
macamtulah aku menghabiskan rutin harianku saban hari ..24 hours aku abiskan ari2ku bersama abah dan mak..

SANGAT RINDU PADA KAMPUNG!!!



Friday, July 17, 2009

" Biarlah gambar berbicara"

Assalamualaikum..
alhamdulilah...berjumpa lagi kita diruangan pemikir muda ..insyaAllah kita akan membincangkan pelbagai isu dan permasalahan yang berlaku masa kini...
hehe
sempena latihan amali dalaman hubungan komuniti .. kumpulan kami yang memang ramai lagi gempak telah menerima pelbagai dugaan dan cabaran dalam memilih tempat latihan..
kita nantikan barisan hubungan komuniti yang gempak ini mengkucar -kacirkan PPMK ..hehe
macam biasa la kan..rumah tak siap lagi pun pahat dah berbunyi..

ape2 pun diharap agar rakan taulan dapat memberi sokongan moral kepada kami supaya mampu berjuang mencapai matlamat..
diharap agar rakan-rakan dapat mendoakan program kami supaya diberkati dan lancar atur programnya.. insyaAllah.. amin..




pandangan sisi bilik prep..

bilik darjah yang serba kekurangan


dewan makan yang menyedihkan


tangga yang menjadi penghubung antara surau,bilik darjah, library dengan asrama dan dewan makan


bilik mentelaah /stor /??

p/s nantikan cerita2 lanjut nanti.. post ini hasil daripada kebosanan yang melampau dan keboringan baca buku The New Era Of Management ..

harap dimaafkan jika ayat terlalu skema ..tertiba jer terjadi macam tue no ..cek xtau hehehe..

Thursday, July 16, 2009

" ya Allah .. dugaanmu makin hebat"

ari- ari yang kulalui makin sukar..
penuh liku-liku yang berduri..
aku bimbang jika aku mula tersilap langkah..
semakin hari semakin berat tanggungjawabku..

ari ne aku gagal menjadi seorang kak dan anak yang baik..aku dikejutkan dengan berita yang ku terima dari kampung.. ternyata " macam mane adik jaga yus???? " persoalan yang tak dapat aku lupa..aku gagal menjaga adik aku..gagal!!

nak diluah mati mak nak ditelan mati bapak.. aku bingong mana yang harus aku pertahankan adik atau abah.. pendirian mana harus aku sokong? gara2 adik tukar subjek jer aku xtau ..sampai menaikkan kemarahan abah..

dan hari ini juga .. gagal... dan terus gagal.. dugaan yang bertimpa-timpa.. permainan hati dan perasaan .. erm dibiarlah jika itu kehendaknya.. dan jika itu mahunya.. lupakan aku selamanya.. aku tak akan berubah untuk sesiapa kerana inilah aku untuk selamanya..

Wednesday, July 15, 2009

"dah tua dah.."

HAPPY BIRTHDAY!!!!!
TOK ORANG-ORANG TERISTEMEWA N TERPENTING...

SELAMAT ULANG TAHUN KE-23.. DAH TUA DAH...SEMOGO PANJANG UMUR.. DIMURAHKAN REZEKI DAN DAPAT KERJA CEPAT..WAT ABANG KU .

UNTUK FIRDAUS LAK.. SEMOGA SIHAT SELALU, TAK KENA BEDAH LAGI DAN CERIA 2... LOV N RINDU SANGAT2 KAT DAUS SI BUDAK HITAM..

XLUPA JUGAK NAK UCAPKAN SELAMAT BERTUNANG WAT MOHD FAIZAL.. SEMOGA KEPUTUSAN INI MENGUBAH HIDUP ANDA DAN MAJLIS PERTUNANGAN DAN AKAD NIKAH AKAN BERLANGSUNG DENGAN LANCAR..

HAPPY BIRTHDAY DAN SELAMAT BERTUNANG !!!!

P/S FAMILY TUE PENTING ..

XDE APE YANG LEBIH PENTING DARIPADA KEBAHAGIAN FAMILY KITA SENDRI ..

UTAMAKAN KELUARGA SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG..

"kenangan manis bak gula"



weekend yang lepas .. hehhe almaklum la xsambut bestday langsung mane bolehkan.. seperti yang dah dirancang... aku menghabiskan masa di melaka bersama insan2 yang terpenting dalam idup aku..

short story la...dibawah sinaran rembulan..bercahayakan lilin,di bawah pohonan merendang..hembusan angin sempoi2 bahasa .. keasyikan nyanyian alunan ombak.. membisik dan memukau sanubari.. bisikan selamat hari lahir sayang...opsss hehe mesti de yang dah pikir aku dating ne kan hahha...

bisikan kedamaian ...alhamdulilah.. hajat dan impianku tercapai ... walaupun terlambat 3 hari namum aku rasa sangat bahagia berada di samping mereka.. juadah yang menjadi hidangan kami malam tue.. otak2 melaka, kailan ikan masin, tomyam campur,sup daging, ikan bakar dan banyak lagi..lupa lak kami bersantai di pengkalan balak..
around kul 11.30, kami mula gerak ke pantai putri ..yang dekat dengan kem tentera sg. Udang. hehehe mula2 tue ingat nak jumpa sepupu tapi siangnyer dia pergi dating di rumah bakal mak mertua.. malamnya pulak dah on cal ..huhu tapi xpe la dia memang macam tue de ja ..

sape leh tahan kan bila nampak pantai.. dan pasir memutih .. di sebabkan dah lama aku tak turun pantai heheh..tak kira la kul 12 malam pun aku bermain pasir dan meredah air di gigi pantai.. menyusuri pantai mengingatkan aku pada kenangan silam.. saat2 indah yang perlu dilupakan... tutup cita !







gan adik masa tunggu makanan sampai



gan kak dan abg ipar menyusuri pantai bersama adik


pulang jer dari melaka, Bad adiahkan erm mr bean .. walaupun xbesar namun banyak maksud tersirat... aku paham mesej yang ingin disampaikan.. haha dah 2 tahun tak jumpa bad .. erm walaupun baru kenal dia dalam 2 tahun lebih .. boleh kata dia xpernah lupa wish bestday orang, agak caring ar.. (Publisiti ne sape yang berminat ok jer) haha.. ne la bearnyer ori tau..

p/s ketawa, riang dan gembira tidak semestinya bahagia.. kadangkala manusia berlakon gembira untuk menutupi sengsaranya..

aku kagum gan bad..bagaimana dia berjaya mengatasi rasa rendah diri di hadapan orang ramai ?? tgk la mr bean ne same jer gan perwatakan dia ..ceria n sgt ceria..namun jauh dilubuk hatinya .. aku mengerti.. alhamdullilah kalu dulu dia mengamuk dan memajuk jika dicadangkan supaya sambung belajar namum kini dia sendiri mengambil keputusan ini..walaupun hanya di dalam bidang kemahiran ..cukuplah untuk kembali merangka kehidupannya nanti.. semoga dia mencapai kebahagian yang selalu diidamkan.. amin

Monday, July 13, 2009

Perhatian kepada semua kawan- kawan

Seminar mengenali potensi diri melalui tarikh lahir.

Penceramah : Dr Azizan
Tarikh : 26/7/09
Tempat : Convensyen Center The Mines

Sesiapa yg berminat menjadi krew seminar tersebut sila bagi nama, no i/c dan no telefon ke liyana87_you@yahoo.com.
Mereka yang menjadi krew tidak dikenakan sebarang bayaran seperti mana peserta lain yang perlu membayar RM190 untuk menyertai seminar tersebut dan akan mendapat CD percuma. Para krew hanya perlu membantu pihak penganjur mengendali majlis tersebut supaya berjalan lancar yang mungkin akan disertai seramai 5000 orang peserta.
Pengangkutan dan makanan tidak akan disediakan.Segala maklumat tambahan akan diberitahu kemudian. Sila hebahkan kepada rakan2 yg lain

Tuesday, July 7, 2009

senang memaafkan tapi sukar melupakan

setiap manusia tidak dapat lari dari ujian yang diturunkan oleh Allah swt. begitu juga aku, mungkin Allah swt memberi aku petunjuk dan pengajaran di atas sikapku .. ikutilah peristiwa penting yang berlaku semasa cuti semester yang lalu.

1.Pertengahan bulan mei yang lalu, ketika aku baru balik ke kampung aku mendapat berita nenekku yang aku panggil tok aji dimasukkan ke hospital , so aku xtau kenape ati aku cakap g je la tgk.. aku mintak mak tolong buatkan bubur yang sedap giler tapi mak cakap xpayah bawak ape ..tok xnak makan punya.. aku cuma abiskan 1 jam je kat hospital tue pun 2 3 patah je perkataan kuar dari mulut aku dan aku just tolong sorong tok g toilet..( sedih sangat bila tok cakap kat nurse dia sedih sebab anak n cucu dia tak datang melawat, nurse tue tnya nape makcik nak sedih kan tue cucu makcik datang.. )

2. ari 2 seterusnya tiap kali aku terpikir nak datang melawat ,tiap kali tue jugak la kaki aku berat untuk melangkah n membatukan diri di rumah. Suatu hari, makcik cal katanyer tok deman teruk.. rasa xsedap hati jadi kami sekeluarga balik ke kampung yang xjauh mane tue 15 minit yer dari rumah.. aku tengok tok dah xterurus dengan rambut mengerbang dan bau yang menyakitkan hidung.. aku ,mak dan sepupuku bergilir2 mengangkat tok dari katil ke kerusi roda. kami mandikan, tok cakap kat aku dah 5 ari dia xmakan .. aku kuar gan paksu dan makcik ke town beli kerusi malas n susu lembu n kismis.. mak masakkan susu lembu n kismis untok jadikan bubur , aku suapkan..( aku xtau nape aku xrasa ape2 , xde perasaan langsung n ape yang aku rasa cuma simpati)

3. kami balik umah n aku xpernah balik lagi sehinggalah panggilan talifon pada 14 jun 2009 jam 7 pagi .. menyebabkan aku bergegas pulang dan pada masa yang sama abah dah kuaq xtau nak cari kat mana.. tok meninggal ...masa aku sampai kat umah tok de 6 orang jiran gah tolong pasang tirai dan angkat jenayah ... mak aku menatap wajahnya tapi aku cuma manpu memandang dengan hujung mata..mak cik aku dah terperosok meratap n menangis di muka pintu. aku gagal menghubungi abah .. aku ditemani jiran ke balai polis melaporkan kematian tok ku. Semasa di balai polis aku hairan nape aku langsung tidak menpunyai perasaan.. aku xrasa sedih pun, nangis pun tak.

4. Aku uruskan surat pengkebumian, abah aku pula menguruskan urusan pengkebumian, mak pula sibuk memasak untuk saudara mara jauh yang datang ..pesan tok agar jangan sesekali membiarkan anak cucunya tidak sediakan nasi walau pa jua keadaan... kami membelanjakan hampir 3 ribu untuk urusan pengkebumian, seramai 300 jemaah telah dijemput untuk solat jenazah namun hanya 270 jemaah yang dapat hadir..

mungkin kerana Allah swt ingin memberi peringatan kepada aku.. semasa aku tolong mak untuk menyalakan api utuk memasak nasi tiba-tiba api menyambar sebahagian muka aku.. ya azabnya .. sakit!!!!! pedih!!!! dengan sekelip mata sahaja aku meraung kesakitan..mujurlah aku memakai tudung cuba tudung aku terbakar teruk .. bulu mata aku separuh terbakar dan ade sebahagian muka aku yang melecur ..aku dibawa ke hospital..semasa menunggu untuk mendapatkan rawatan di wad kecemasan aku terpikir dan teringat tok.. aku mula memikir . Doc menyapu krim warna putih kat muka aku walaupun aircond terlalu kuat n kipas dihalakan kepada aku ..muka aku masih jugak panas dan sakit.. aku diberi ubat dan dibenarkan pulang..

Dalam perjalanan pulang, aku mengambil keputusan untuk memaafkan segala perkara yang tok telah menyakitkan aku.. aku redha selama puluhan tahun aku menagih kasih sayang yang xpenuh ku terima aku redha.. masa untuk memandikan jenayah mak menyuruhku menolong memandikan jenayah...hanya ini usahaku yang terakhir... tok cucumu tok.. memandikan tok ya.. erm mengapankan jenayah .. ikram haji dan 3 lapisan.. bila saat ne aku tenung semua wajah2 yang ade di sekeliling.. aku tenguk muka abah, makcik,mak ngah, ..aku tengelam dengan dunia khayalan...mengimbau kenangan silam..pahit semuanya pahit..suatu masa dulu aku percya kasih sayang manpu mengubah segalanya aku cuba sedaya upaya namun aku tewas aku kecewa kerana usaha aku xmengubah ape2 selain aku hanya manpu menangis sepanjang jalan tiap kali aku balik dari kampung..

boy.. cepat p kucup tok wt kali terakhir.. xtau la suara sape.. bila tiba giliran aku .. aku tabur kapur barus kot warna kuning... pas tue aku cium dahi tok wat pertama kalinya dalam hidup aku.. sejuk...

aku tak tahu adakah pernah dia mengakui aku sebagai cucunyer??? erm 3 hari aku tak dapat tidur malam .. makcik mintak aku tolong uruskan untuk menutup akuan peladang tok dan menempah batu nisan ... aku pilih batu nisan warna biru nak warna itam batu marmar harganya boleh tahan la jugak 600, Paksu nama tuan tmpat tue .. masa nak balik paksu tue pesan kat aku.. jaga makcik baik2, jangan bawak moto laju2 n dll .. entah la sebak pulak aku rasa... erm cukup la cita ne setakat ne ..

semoga rohnya dicucuri rahmat .. al -fatihah buat nenekku sayang.

p/s adalah mudah untuk kita memaafkan namum mampukah kita untuk melupakan segalanya? kenangan akan sering kembali di ingatan .. adakah kita mampu ?????

"kini kembali"

alhamdulilah... akhirnya aku dapat juga menjejaki kembali di UKM...macam tak percaya jer aku dah melangkah ke tahun3 iaitu tahun akhir..

sebelum aku melangkah lebih jauh dalm berkongsi idea n cita2 menarik..

nk ucap

terima kasih la kat kekawan yang wish bestday ..tengkiew2 no...
terutama kat yang antaq tepat jam 12... hehe lia,kak long, abg nyah ,abg gemuk n rizal.. tengkiuw huhuhuh

k la ye sibuk cikit wat publisiti tok tempahan minyak wangi ne... murah jer berjenama ooo... daaa