Monday, August 31, 2009

Minda terbuka @ penjajah baru



Alhamdullah.. ari ne kelas berjalan seperti biasa.. ape yang menariknya pagi ini pembentangan tugasan kumpulan subjek dasar perancangan sosial..tajuk-tajuk tugasan hanya diberikan seminggu sebelum perbentangan pada setiap kumpulan supaya setiap kumpulan menpunyai masa yang sama untuk disiapkan..

kumpulan pertama: Nilaikan perlaksanaan dasar atau polisi-polisi sosial di Malaysia yang
menyumbang kepada progresif Malaysia hingga kini.

kumpulan kedua:

kumpulan tiga : Pelaksanaan polisi-polisi sosial di Malaysia adalah memenuhi kehendak atau
matlamat kontrak sosial?

Tugasan seperti ini merupakan perkara yang mampu memberikan kepuasan dan meningkatkan pemahaman kita terhadap sesuatu isu.. bukan untuk menyatakan bahawa mahasiswa/i sekarang malas membaca tapi ini lah hakikatnya, kebanyakkan mahasiswa/i sekarang kurang berminat dengan isu, maklumat mahupun ape sahaja yang berkaitan dengan politik dan kenegaraan..

Seringkali saya tertanya- tanya di manakah silapnya?.. salah kerajaan yang memerintah ? struktur olahan ayat yang membosankan atau sudah bosan kah mereka dengan negara mereka sendiri? bila mengutarakan isu ini kadang kala pengetahuan asas berkaitan negara kita juga langsung tidak diketahui oleh sebilangan rakyat negara ini.

Baru-baru ini, saya ada menonton satu rancangan yang menerjah orang ramai dan diminta menjawab beberapa soalan misalnya:

1. Berapakah bilangan jalur di Bendera malaysia?
2. Berapa lama DR.M memerintah?




percaya atau tidak hanya 2 orang sahaja yang mampu menberikan jawapan yang betul. Serius ! rasa sangat sakit hati bila kebanyakan jawapan yang diberikan langsung tidak tepat dan yang lebih menyedihkan ialah lagu Negaraku pun diorang tak hafal....

saya tak dapat bayangkan ape yang akan berlaku nanti jika semua rakyat Malaysia tidak menpunyai semangat kebangsaan. Rasanya wajar jika saya katakan jika beginilah keadaan rakyat Malaysia sekarang .. insyaAllah tak lama lagi pasti diJAJAH ..

tahniah yer diatas penjajahan semula suatu masa nanti..

Sunday, August 23, 2009

' Amanat mak - tok anak2 dia'





baru-baru ne .. majlis konvo .. sebelum tue dari 2 bulan lepas dah mak aku ingatkan .. t bagi bunga tau kat diorang.. huhu ssh tol bila mak dah kenal diorang mmg kena nyer.. mmg aku nk bagi bunga pun .. tapi ingat nak beli jer.. tapi mak la ari2 cakap buat sendiri la... lebih ikhlas n dll katanya.. agaknyer kalu dekat la sure mak datang .. huhu

haha.. kalu ingt balik macam ne mak layan diorang haha..memang best kalu family leh masuk gan kekawan kita ..
tapi huhu kekadang terasa gak ati .. huhu de kalanya macam lebihkan orang lain dari anak sendiri..
lebih2 lagi kalu kkwn lelaki sure mak lebihkan huhu xaci mmgla mak suka ank laki..huh tgk adik layanan special g sebab sorang je laki..

huhu.. mcm2 mak ingat tok diorang.. huhu xikut nanti mula la drama bersiri..hehe mak orang ne suka merajuk.. kakadang tue saje je orang n abah wat xtau kalu mak majuk.. haha seronok jugak tgk mak tarik muncung.. haha..comei2..

erm .. mak suruh bagi bunga kat diorang ..tapi buat sendiri katanya.. pas tue tangkap gambar mak nk tengok diorang grade.. huhu..
tau la mggu depan nak balik... mesti mak nk tgk tapi gambar de 2 keping jer huhu..

huhu cian jugak kat aku nanti..
mesti mak nak aku cucikan gambar tue.. huhu 2 keping jer
pa aku nak cita...
ape aku nk habaq ..
huhu..
mmg xdak langsg gambr aku gan depa..
xpe la t pepandai la ..

pas ne aku mesti kena prepare tok jamuan ari raya lak sllnya 3 ari 3 mlm .. 1 ari khusus tok kkwn sek aku huhu.. time ne huhu trk gak la aku kena buli memasak tambah2 g kalu abu n de geng mai.. huhu
bulan 12 ne huhu sure la mak aku demand aku kena wat kuih n hantaran tok 2 kawan baik aku yg akn berubah tangga..

ne la bunga2 pas dikerjakan aku..






Friday, August 21, 2009

Ramadan kembali lagi.. tabah hati

Bulan ramadan menjelma lagi.. alhamdullah , aku bersyukur kerana dengan limpah kurnianya aku dapat jua bertemu ramadan pada tahun ini..

Di dalam bulan yang mulia ini.. aku berharap agar aku dapat meningkatkan amalan dan bermuasabahkan diri..semoga ramadan kali ini membawa sejuta kesan yang positif di dalam kehidupan seharian ku..

Di awal ramadan seperti ini.. sukar untukku menerima kenyataan..kadangkala bila menjelang ramadan hati aku mulai pilu .. sedih bila mengenangkan hari ulang tahun yang amat perit untuk di ingati..

insyaAllah.. semoga ramadan kali ini akan memberikan aku kekuatan untuk menerima kenyataan dan redha diatas ape yang berlaku..ape yang berlaku ade hikmah disebaliknya..Allah memberikan ujian kepada hambanya untuk menguji kesabaran dan meningkatkan keimanan kita..

semoga syawal yang bakal menjelma ini bisa menjadi saksi ..berakhirnya sebuah kekesalan .. semoga di 1 syawal ini aku mampu menjejak kaki dan menziarah pusaramu..selepas hampir 5 tahun aku gagal menerima hakikat sebuah kematian..memang fitrah manusia menghargai sesuatu apabila dah tiada di depan mata.. begitu la aku yang gagal menilai seorang sahabat/abang/saudara...

Senyuman dan senda guraumu yang selalu menghiburkan aku... senyumanmu yang selalu bermain difikiran, kasih sayang dan sikap menglindungimu mencipta kenangan tersendiri.. kau datang tiap kali aku dibuli dan kau lindungi ku sebagai adikmu..
Al-fatihah buatmu..

maafkan daku kerna sudah membuat keputusan untuk melupakan kewujudanmu.. namun keluargamu..tetap akan menjadi sebahagaian dari keluargaku.. semoga kau tenang disana..

hilang xberganti...

"terima kasih connie n cyril"

hehe...bestnyer ..

walaupun rancangan korang nak bagi aku feeling n terharu kat kelas xmenjadi..

ape2 pun sebenarnya aku amat terharu dengan hadiah korang tue..


hampir setahun ..

aku hidup dan tdo tanpa dia huhu..

wat aku rindu sangat..

hehe .. sekarang ne rasa best sangat sebab ..


bila balik bilik jer ..

perkara pertama aku wat .. hehe

say hai kat dia...

kehadiran dia menghiburkan aku..

temankan aku tika sedih, & tension ..

yang paling penting tue dia sll jer ade...



terima kasih .. dia comei sangat mcm tuan baru dia ne...

aku namakan dia my sweety..

terima kasih...

sayang korang..

Saturday, August 15, 2009

(^_@).> (^_^)


selamat bertunang!!!


aaa.. yang bertunang sorang jer yang lain tue ambik berkat jer tue hahha..


nape farah...betul la tangan kanan.. bukan tangan kiri la..


macam longgar jer..cincin tue.. mintak abg belikan yang lain la ..hahahaha.. peace!!


ne nak marah ne.. curi tema warna orang punya...


huhu.. sory sangat kalu aku dapat balik ari tue aku mmg nk buatkan hantaran tok ang..sory..



sabar ye.huda, ann, lina, nik, yani n dll nanti masa korang lak...
hahha.. dengar cita pas ne yani lak..ahhha..
aku bangga giler gan hadi .. kalu nk harap bdk2 laki yang lain tgu masa majlis kahwin la br datang hehhe.. xpe t aku bagi lectrr free kat diorang ..
xpe2 prepare adiah best tau kat 3 orng member kita yang nak kawin hujung tahun ne..
abu, zakuan n farah!!!

jom wt party kenakan diorng hahha..

Friday, August 14, 2009

"bila rindu bertandang"



tuai padi antara masak
esok jangan layu -layuan
intai kami antara nampak
esok jangan rindu-rinduan



peganglah kata- kata azimat ini...
walaupun kita tiada didepan mata, tapi kita tetap dihati..




Sunday, August 9, 2009

grade & gaji pertama





malam yang sunyi ..
mengapai bintang..
mengira tangga ke bulan..

(ungkapan yang sering aku n kekwn gunakan sebelun tido)
mata ne xnak jugak pejam walaupun badan dah sangat letih..
erm rasa mesti best kalu aku coretkan lagi post ke2 untuk malam ne..

pada khamis yang lalu.. seperti biasa la malam tue aku turun meeting anak negeri..
malam tue kami dah rancang nak kuar makan ramai2 all MT N EXCO PERMADARI
dah de sponser ikan lak tue..

tapi hajat aku nak join xkesampaian bila aku terima call.. huhu.. xpe la korang jer la g makan .. aku de hal nak kena uruskan.. erm bunyi macam kecewa kan ?
aku ingat ape la yang urgent sangat ... bila dah naik kereta baru tau rupa2 nyer de orang nk belanja makan.. hahhaa..
malam tue aku g SOHO .. dah orang belanja kan aku makan chicken chop n carrot susu.. rupanya de orang belanja gaji pertama ... erm katanya aku antara orang terapat gan dia jadi aku terpilih atau bernasib baik untuk merasa kenangan terindah gaji pertama..( gaji pertama bekerja selepas grade n sebelum konvo)

pas abis makan .. mula la bergembang tak ingat dunia..masa tue aku dah terpikir.. macam ne la time aku t..sape nak datang konvo aku... gaji pertama aku.. n dll..
serius memang rasa nak ngis bila pikir..mungkin akan jadi macam alan yang tak de sape pun datang konvo dia? macam mat yang hanya 2 orang datang? atau aku tidak berpeluang konvo?

bila aku pandang wajah dia.. serius aku dapat rasa ape yang dia rasa.. bertapa kecewanya dia bila hasrat dan keinginan untuk meraikan kejayaan pertamanya bersama insan tersayang tidak kesampaian... namun ape yang dapat aku lakukan adalah mengembirakan dia.. wat dia ketawa n lupakan masalah dia ..huhu sebagai seorang adik rasanya dah jadi tanggungjawab aku mendamaikan perasaan dia..

hehe aku g aku sempat jugak hemtam dia ..haha nasib dia la de adik yang suka bercakap.. haha "no women no cry" machoo gilar aku ckap macam tue .. terkeliru lak ape gender aku sebanarnya..hehe..nak xnak aku mintak dia bawak aku g BBB TOMYAM.. SO sempat la aku mencapap ape yang patut..

ari 2 seterusnya...uuuuu
penat 2 memang la penat sebab pepagi g dah kelas , pas kelas meeting komuniti kejap, pas tue gi umah anak yatim.. rest jap pas jumaat g lepak gan kekwan nak wat cleanning data, kul 5pm lak kelas . abis jer kelas turun bilik anak negeri prapere tok interaksi gan stdnt tahun 1...haha tertiba jer fon ne xberhenti2 nak berbunyi huhu k la satakat ne jer dulu.

" OGOS"

DAH lama xupdate blog.. erm arine rasa sangat enjoy.. dah jerit puas2 masa family day tadi..
sangat enjoy n rasa sangat rapat gan junior2..mau xnak asyik bergaduh jer pasal rumah... siap wat lagu lagi..

rumah tepi sawah pakai langsir warna biru..
hampa jangan marah ne rumah warna biru...

huhu bila ingat balik macam ne bergaduh, belagak dan adegan sakat menyakat ne.. haha rasa malu lak karang kalu terserempat kat pusat.. hehhe t la ye baru upload gambar2..

bulan ogos??? huhu bulan yang akan mengugat dan menguji ketabahan, kekuatan ,keyakinan dan kesabaran aku..
alhamdulilah.. semuanyar berjalan lancar..latihan amali dalaman yang sedang aku ikuti banyak memberi kesan kepada kehidupan aku sekarang.. kadang aku sendiri xcukup tido, makan pun magi jer kat bilik .. memang penat ke hulu ke hilir...

tapi aku suka sebab aku puas wat kerja.. sangat puas ..sebab kita akan sanggup lakukan ape aje perkara yang kita suka kan..setakat ne group aku dah setel hampir 50% persiapan.. tapi beban nya makin berat sebab sekarang ne dari program satu hari dah jadi progam 3 siri..
erm siri pertama akan menjadi minggu depan.. siri kedua kemuncak nya manakala siri terakhir lak huhu.. dengan usahasama kolej..

pernah lec tegur aku dah bayak kali katanya pelajaran yang lain jangan diabaikan.. jangan tumpu pada amali jer.. hehe xlah aku sentiasa komitted gan tanggungjawab aku..hehe erm best jugak .. mane nak dapat pengalaman macam ne kalu kita xusahakan sendiri .. g deal hotel, pejabat2 n dll.

Antara part yang paling aku suka adalah part "bebankan diri dengan kerja" serius sangat best.. bagi aku adalah satu kepuasan jika manpu siapkan kerja n selesaikan masalah..





Sunday, August 2, 2009

Telahku Tinggalkan
Memori Silam Ku Itu
Tidakku Biarkan Hidupku
Dibelit Pilu
Walau Duka Menampan Dada
Walau Sepi Mancalar Hati
Rindu Ku Terhenti

Ku Pinggirkan Sayu
Yang Meruntuhkan Pintu
Kasih Tulus
Ku Biar Berlalu
Ku Pinggirkan Lara
Yang Berpaut Dijiwa
Ku Teruskan Hidup Tanpa Dia

Padahnya Lama Dah Tunggu
Hilang Tak Berganti
Cinta Tiba Cinta Pergi
Biarlah Satu Hati

Walau Duka Menampan Dada
Walau Sepi Mencalar Hati
Rinduku Terhenti

Ku Pinggirkan Sayu
Yang Meruntuhkan Pintu
Kasih Tulus
Ku Biar Berlalu
Ku Pinggirkan Lara
Yang Berpaut Di Jiwa
Ku Teruskan Hidup Tanpa Dia

Padahnya Lama Dah Tunggu
Hilang Tak Berganti
Cinta Tiba Cinta Pergi
Biarlah Satu

Ku Lupa Kanmu Jua
Sedih Kau Pergi Menjauhi


Ku Pinggirkan Lara
Yang Berpaut Di Jiwa
Kuteruskan Hidup Tanpa Dia

Padahnya Lama Dah Tunggu
Hilang Tak Berganti
Cinta Tiba Cinta Pergi

Biarlah Satu Hati
Biarlah Satu Hati !!!

Saturday, August 1, 2009

"sumbangan di perlukan"





Assalamualaikum...

Di sini kami ingin meminta jasa baik Tuan2 dan Puan2 bagi meyumbang sedikit sebanyak kepada rumah anak2 yatim muassasah darul fuqaha. Muassasah ini menempatkan 42 orang anak2 yatim/miskin dalam hidup di dalam serba kekurangan. Juteru, kami merayu kepada individu yang berminat untuk menberikan sumbangan bagi meringankan beban mereka .

Sumbangan anda boleh diberikan dalam bentuk kewangan mahupun kebendaan.


majlis akan diadakan di :

lokasi: Sg.Merab Luar,Kajang Selangor

tarikh: 5/ 9/ 2009

masa:8.30 pagi - 8.30 mlm

segala bentuk sumbangan kewangan boleh disalurkan ke akaun kami,

maybank -> 157102515497 - Nur Aisyah Bt Adami.xde

bank islam -> 03036020408535 - siti fadhillah alias

bsn -> 0310029889316769 - siti fadhillah alias

segala maklumat lanjut boleh menghubungi:

Aisyah - 0132618517( TKP)

fadilah - 0194374967/ 0179502545 ( PR)

Segala sumbangan dan keprihatinan anda amatlah kami hargai.

"Sepakat Membantu Berkhidmat"