Sunday, January 31, 2010

ERTI CINTA ..MAKNA KASIH


TAKDIR alam, setiap yang hidup pasti mati dan tiada siapa yang dapat melawan hakikat ini.

Tetapi kasih sayang seorang suami yang mahukan isterinya berada di sampingnya walaupun telah meninggal dunia adalah sesuatu yang mustahil. Namun seorang warga Vietnam telah berjaya melakukannya!

Dia menggali semula mayat isterinya dan menyelimutkan mayat itu dengan tanah liat sehingga meyerupai patung seorang wanita. Lelaki tersebut, Le Van, 55, dari Ha Lam, wilayah Quang Nam berbuat demikian agar dapat memeluk isterinya setiap malam sejak lima tahun lepas. Isterinya meninggal dunia pada tahun 2003 dan Le Van tidur di pusara isterinya semenjak itu.

Setahun selepas itu, dia menggali sebuah terowong berhampiran tempat itu untuk melindungi dirinya dari hujan dan angin. Namun tindakan yang tidak masuk akal itu dikesan oleh pihak berkuasa tempatan dan mereka memujuknya supaya menghentikan perbuatan itu.

Tetapi Le Van tidak dapat meneruskan hidupnya tanpa isterinya di sisi. Oleh itu, dia menggali mayat isterinya dan membawanya balik ke rumah.Sehingga hari ini, dia masih tinggal bersama mayat isterinya serta anak mereka.Le Van memberitahu akhbar Lao Dong bahawa pada awalnya jiran-jiran tidak berani menjenguknya, tetapi kini mereka sudah biasa dengan keadaan tersebut dan berkunjung ke rumahnya sekali-kala.

“Saya melakukan sesuatu dengan cara yang berbeza dan bukan seperti orang kebanyakan,” katanya.

Dia juga dapat merasakan kehadiran roh isterinya sentiasa bersama mereka dua beranak. Mereka juga tidak takut untuk tidur bersama mayat itu.


bagaimana pendapat anda ?

erti kasih sayang dan makna kasih..

kita seringkali mendengar ..

tanah kubur masih lagi merah tapi pasangan yang ditinggal sudah berkahwin lain

p/s

ku dambakan sebuah ketelusan
ku inginkan kesucian kasih sayang
ku titipkan kesetian dan kejujuran
ku harapkan cinta berpanjangan

Saturday, January 30, 2010

" Syaza Ayuni"










dikala ini aku mula merindui ...

Thursday, January 21, 2010

" Advokasi oh Advokasi"











Selamat kembali....dah lame tak update blog...
huhu oleh disebabkan wyrlss yang ting tong.. dah penat aku menaip karang ayat untuk di postkan di sini ,
siap jer nk save dah ilang.. sangat sakit hati..
oleh yang demikian.. korang layan jer la gambar2 ne.. huhu

Thursday, January 14, 2010

97 hari lagi...

Salam perpaduan... kembali mengorak langkah dengan post "97 hari lagi" ...
lihatlah gambar diatas...
gambar ini di upload khas buat seorang insan..(hehe sendiri tau la yer)
seorang kawan saya sudah genap 3 purnama tidak menjamah nasi..
dengan harapan supaya beratnya mencapai 45 Kg..
mungkin selepas beliau membaca post ini..
sure punya lah saya akan diserang dengan M16..

inilah keadaan beliau .. yang sangat "budiman" selepas tidak menjamah sarapan pagi..
beliau hampir pengsan ye tuan2x.../puan2x..
ini terjadi sebelum beliau memulakan misi 45KG...

bayangkan tuan/puan jika beliau terus menerus dengan misi
beliau tak nak makan nasi 100 hari..
saya sendiri tak dapat bayangkan...

sebagai seorang kawan ..
saya dengan rendah dirinya akan terus menerus
menasihati beliau walaupun bagai dicurah di daun keladi..
dan diberikan bermacam gelaran... ( mak nenek, calon ibu terbaik, ibu prihatin, kak labi2x )
mahupun saya tahu pas ne saya akan dibunuh dengan M16..


ini la keadaan beliau .. sangat merisau kekawan beliau
tanpa sedar mahupun dalam sedar..

*gambar ini terpaksa dikeluarkan*

macam ne la beliau jika di tegur..

cukup dah la yer.. sebenarnya tengah wat thesis ne.. rehat kejap view blog..
maaf yer tak berniat nak sebarkan gambar2 ni..
tapi keadaan yang memaksa ..
untuk dijadikan peringatan ...

Monday, January 11, 2010

saya sangat sokong!!


seorang sahabat saya telah mula menyusun strategi menjelang pertengahan 2010.. saya dengan rasa sangat berbangga dan terkagum mengistiharkan ...




saya menyokong 100%
tindakan beliau
untuk
1 + 99 hari tanpa NASI..




dengan akan menyiarkan gambar- gambar
makanan kegemaran beliau..




NASI TOMATO


NASI BERIANI


NASI LEMAK


NASI GORENG

Sunday, January 10, 2010

satu



satu impian...
satu harapan...
satu matlamat..
satu destinasi..

sukar untuk digambarkan gelodak jiwaku tika ini... satu yang penuh makna dan memerlukan pengorbanan..
mampukan aku mengapai 1 ini...
satu...1....satu....1

Monday, January 4, 2010

susah hati




sangat susah hati... dah berape hari mak & abah demam...
masa cuti hari tue.. kak pun balik cuti 24 until 2 Jan 2010...
bila kami dah balik ke UKM & MELAKA...
mak & abah terus demam...
tinggal mak & abah jer berdua di rumah..
masa balik cini .. 3 hari berturut2 abah cal...
huhu...
abah cakap demam....
selalu kalu abah cakap macam tue kalu nak makan makanan kegemaran abah..
buah lai...air laici... asam...ikan caru sumbat....
kak cal tadi..
cakap mak dah start sakit-sakit..
tapi xnak ke hospital..
huhu risau...
mak muntah darah pun xmau g hospital...