Thursday, November 12, 2009

berakhirnya semester 5..

Peperiksaan merupakan penamat bagi setiap semester..pada kali ini, dah berakhirlah semester, enam subjek telah berjaya ku selesaikan .. sempurna atau tidak sukar untuk aku nyatakan.. namun ade cerita yang ingin ku kongsi bersama..



Exam pertama, dah menyebabkan aku termangu seketika soalan yang tak dapat ku lupakan ... berikan penyataan umum bagi Dasar Sosial... 6 markah.. buat pertama kalinya aku tidak menjawab soalan... Exam-exam seterusnya Alhamdulilah... namun perkara baru yang terjadi ialah pada exam keempatku apabila jiran sebelah ketika di dewan exam ditangkap meniru.. hehe al-maklumlah pertama kali tengok peristiwa macam ne.. boleh pulak aku berhenti menjawab dan jadi pemerhati setia.. haha



masa tengah jawab exam Prinsip pengurusan Organisasi , ari tu.. hairan aku dibuatnya ... mau tak nyer pencil 2B aku yang aku guna tue...eee malap ...ingat mata aku yang problem tapi rupanya .. sah pencil yang problem...



aku bawak 3 btang pencil 2B ..so aku tukar pencil lain.. sama gak... heran tol... malam sebelumnya aku guna ok jer main conteng-conteng... rasanya 5 batang tapi aku bawa 3 batang jer.. pas 2 aku check pencil tue .. adui silap bawak pencil huhu 'danau ukm' 'hostel Melaka' adui mane boleh guna pencil2 ne... eee boleh aku berhenti menjawab dan termenung... baru aku teringat rupa-rupanya .. aku wat pencil tue jadi pencucuk sanggul masa study..
pelik tapi benar.. ini la kenyataan yang benar-benar terjadi huhu tak patut betul... boleh tersilap bwak pencil lak.. benda dah terjadi ..jadi aku guna jugak pencil tue tapi kena ulang hitamkan berkali-kali la...kena berubah dah ne sem depan ..dah tak leh sanggulkan rambut guna pencil huhu...Berubah!!!!


ape-ape pun dah tak sabar nak balik ne sekarang dah pukul 10.54.. bas aku jap g kul 3.3o petang.. kul 12.20 nanti abang aku akan tolong hantarkan ke KTM.. agenda balik kampung nanti
  • ke karnival kerjaya pada 15.11.2009 ..9.30 pagi
  • prepare barang untuk kenuri hari aya ke2
  • mencari lembu korban
  • membuat 150 batang bunga telur
  • menyiapkan ayaman tudung saji yang tergendala sem lepas.. ( baru siap 4 tudung .. de lagi 4 yang belum dianyam..)
  • kembali merempitkan diri dengan KEMAS
  • kembali berkhidmat tok sekolah tercinta... melukis dan mewarna mural
  • reunion...
  • dan sebagainya yang tak dapat di ceritakan dengan lebih detail..
selamat tinggal blog ku .. kita akan bersua lagi 5 minggu dari sekarang dengan cerita -cerita yang lebih menarik.. semoga perjalananku selamat...amin..

untuk para sahabat selamat bercuti dan semoga hari-hari indah bersama keluarga kali ini akan menjadi sangat bernilai.. almaklum.. sem depan dan kena praktikal.. tak bercuti la yer..sabar yer.. hehhe

Tuesday, November 10, 2009

Penemuan tergempar


sekadar gambar hiasan

Hari ne .. saya kemas - kemas buku .. tertiba gatal tangan nak mengemas buku - buku ..walaupun saya ade lagi satu exam .. ini disebabkan jangkitan daripada pza dan ikin la ne dah siap kemas2 barang... eeee tension tengok diorang tue dah siap simpan separuh barang-barang dalam stor..

masa kemas2 buku tue.. saya rasa nak imbas balik buku lama.. erm da buku masa saya tingkatan 5.. buku biodata.. cover buku tue jeansnyer kulit ..(+_2) siap de kocek.. saya tengok2 la ucapan kawan-kawan kelas dulu...

macam-macam de... sajak la, dan ucapan.. pas abis baca...saya pun tengok kat kocek tue .. haaa de satu cebisan kertas yang berlipat ... nak tau ape ? jap yer..


Akum..


Aisyah ...
mukamu comel bak kucing parsi..

pipimu tembam ibarat bluehyppo...
rambutmu panjang seperti kuda...
hitam berkilat tak pernah sikat...
kulitmu bersih bak buah delima...
badanmu montok dan seksi...


abg sayang kamu....




adui...dah berape tahun baru saya terjumpa surat yang tah ape- ape ne... adakah ini satu penghinaan , gurauan or kenakalan sahabat-sahabatku.. yang tak tahan tue macam kucing parsi dan bluehyppo... adui sape punya kerja la...

( dua tiga minggu lepas..dah pernah tunjuk kat kekewan ari tue tanya pendapat tapi diorang gelak jer baca huhu..)


masalahnya macam ne nak detect dah bertahun nyer surat ne......eee geram pun de gak.. tapi bila baca nk pecah perut saya gelak .. hahaha lawak2..agaknya andaikata la kalu surat ne saya terjumpa time tue.. pasti dah kecoh 1 kelas saya cari sape punya kerja kan... siap cek semua tulisan kekawan...

p/s: kalu korang dapat surat macam ne .. agaknya ape yang akan korang lakukan?
ape pendapat korang tentang surat ne?

Monday, November 9, 2009

sAYA TAK SENGAJa


Assalamualaikum....

hari ne ari yang sangat indah buat diriku...
adusss (ape kes ne ayat jiwang bangat.)
semenjak dua tiga arine.. tak lena tidurku dibuatnya.. macam pagi tadi .. kul 4 pagi baru dapat tido mujurlah exam 12.11.2009.. kakadang kala lepas subuh baru tidur..macam -macam ku pikirkan..

pepagi lagi ... aku dah mengembara ke seluruh perusuk kajang dan bangi... ( agak le kan... hentian kajang & PKNS & TNB & DLL ) mencari insan-insan yang sangat baik hati menjawabkan soalan survei .. huhu macam-macam ragam manusia .. ade yang mintak hadiah, ade yang mintak no fon dan sebagainya...

antara yang paling .. baik kerjasamanya... nak puji la cikit nie.. TNB cawangan Bandar Baru Bangi..

disebabkan terlalu letih.. hehe aku tertido la dengan tidak sengaja di hadapan Laptop... huhu bila aku terjaga jer uuuu ... ak dah nk gelak bila baca masej kat Facebook .. huhu..

La mana pulak .. adik aku ne....

huhu nampak sangat teruk.. kejap online kejap ilang... itulah rutin aku semenjak 2 menjak ne secara xsengaja.. hahha.. maaf ye saya tak sengaja.. rasa bersalah lak sebab abang aku ne nun jauh di Sabah.. baru- baru ne ja baru dapat contact itu pun dia dapat yang cari aku..terkejut jugak pas ampir 1 tahun setengah...

mujurlah ari ne semua survei2 dah diserahkan.. dah selesai tugas, pas ne kena start study dah untuk paper last... mintak maaf yer sebab sekarang ne saya asyik tertido jer.. dah xrupa orang malam berjaga siang lak asyik tertido .. huhu...

maafnyer kepada sesiapa yang mengalami nasib yang sama.. ym ker,sms ker,fb ker yang tertiba ilang tue maaf yer..SAYA TAK SENGAJA...

Sunday, November 8, 2009

mengimbas memori ..





kakadangkala...
walaupun bertapa teguh dan kukuhnya kita menpertahankan sesuatu..
namum bila tiba masanya....

kita harus menbiarkan...
takdir yang menentukan......
kakadang kala...

kita tak pasti dengan ape perasaan kita..
namun selepas berbulan ..
bertahun baru kita sedar...
bertapa kita menyanyanginya...

namun..
pada waktu itu..
adakah kita akan menperolehinya semula??


Friday, November 6, 2009

sepi seorang perindu





ketika kami berkumpul selepas magrib.. makan bersama-sama... untungkan bila semua saudara duduk bersebelahan sahaja..huhu rindunya..




abah dan mak.. di belakang rumah




boh roti .. pizza yang akan mak buatkan tiap kali aku pulang...





tok dan daus yang menjadi penunggu setiaku tiap kali berita kepulanganku mereka ketahui...
disini la mereka duduk... tunggu tiap kali aku sampai ..




hamster yang seminggu sekali aku mandikan...de 3 ekor.. baru-baru ne bertambah lagi 7 ekor..



mickey n my dear... sweet sangat.. sangat rindu.. disini la jugak aku abiskan masa tengok tv di dalam bilik dan ade kalanya mak dan abah tumpang sekaki.. huhuhu



buai.. yang menjadi saksi ... setiap suka duka ... ni la tempat aku , mak n abah duduk.. sambil tengok tv.. selalunya disini tempat kami berkumpul dan berbicara..


meja makan yang tak pernah berhenti berkhidmat...





kuih kegemaranku... yang mak akan buatkan....





menu2 yang akan ade tiap kali aku pulang... banyak x sedangkan 3 orang jer nak makan...




siakap stim....aku memang suka makan siakap.. bawal aku xleh makan... sensitif huhuu.. memang la aku suka tapi kalu ari-ari ikan siakap 2 rasa, stim,n dll .. siakap-siakap... xlalu aku...tapi nak wat macam ne memang abah akan belikan ari2... huhuhu







banyakkan?....






ni ruangan santai abah... huhu hiasan bunga ne semua abah yang susun... ne la tempat abah selalu habiskan masa di kerusi malasnya.. mendengar ceramah agama.. mahupun lagu-lagu /berkaroke (hehhe itupun kalu aku yang ajak...) ruang santai mak di depan.. aku pulak dalam bilik.. kekadang nak gelak pun ade jugak... 3 tiga orang ne tengok siaran yang same tapi tempat lain2... hahha.. mau pecah umah aku kekadang tue... abah dengan speaker besarnya dengan ciri2 ceramahnya.. mak pulak dengan cita2 melayunya... aku pulak dengan mini konserts lagu2 lame .. kekadang speaker dari dalam bilik ku halakan ke ruang santai Abah..( tanda ajak berkaroke.. tapi kena la pasang lagu A.RAMLE ..anakku yang pertama.. huhu
waaa rindunya...)

Bilaku rindu padamu
Terasa kuatnya kasihku
Terbangkit resah terpandang wajahmu
Bertambahlah kasih sayangku

Sesaat kamu tak ku pandang
Terasa sepinya jiwaku
Tertunggu aku
menunggu hadirnya dirimu



Betapa sepinya hidup seorang perindu
Dihanyut oleh keresahan
Rindu hatiku tak jemu padamu


Biar apa pun yang memisahkan
Namun ku tetap menyayangi mu
Selagi hidup belum berakhir
Selagi itu ku merinduimu

Ku seorang perindu sepi
Tak jemu ku terus dan akan tetap menanti

kedinginan pagi ini ... menyulam rasa rindu yang kian mendalam kepadamu..ari- ari yang kulalui tanpa suaramu.. tanpa bayanganmu... YA Allah.. akulah seorang perindu..yang sangat merindui kampung halaman ku.. ABAH & MAK... adik... daus... mickey .. dan semua .. aku rindu gelak tawa... keluargaku...

aku merindui bertapa dinginnya... kabus pagi di sawah yang nian terbentang... bertapa rindunya aku pada masakan mak... bertapa rindunya aku pada sedup mata abah...
rindunya aku pada mereka...

saat seperti ini.. rinduku kian mendalam...kalu ari-ari yang lepas ku senang menalifon...tapi kini aku cuba untuk tidak selalu menghubungi mereka.. aku xmanpuku menahan sebak tiap kali " bila nak balik ne?" ungkapan keramat yang tak manpu untuk ku manpu menbalas .. dan hanya suara sebak yang kedengaran.. huhu

aku mengerti kegelisahan hati mereka...hanya mereka berdua sahaja yang tinggal dirumah.. sunyi sangat sunyi....ku merindu...

Monday, November 2, 2009

itukah definisinya..

Ketawa dan airmata
Itu sebenarnya cinta
Kalau kau sedih pasti ku rasa
Begitu sebaliknya

Ku senang engkau cemburu
Itu tanda kau sayangiku
Baru kau takut kehilanganku
Begitu juga aku

Ku juga suka bila kau curiga
Itu mengajarku erti setia
Apa pun sikapmu aku terima
Asalkan ada kebaikan
Walaupun sering kau ku tinggalkan
Itu tiada bermakna
Kau ku abaikan

Memang sesekali sikapmu
Membuat aku jemu
Hingga kau takku pedulikan
Untuk menyedarkan

Belum pernah ada cinta
Di dalam kehidupan manusia
Sepanjang masa bahagia
Tanpa air mata...